Valtiokin tiedostaa sen – Nuorten yrittämisellä Suomi nousuun

Suomessa nuorten yrittäjyyteen halutaan satsata valtion sektorinkin toimesta. On odotettavissa, etteivät nuoret saa elämänsä aikana pysyviä työpaikkoja. Niitä on hyvä synnyttää itse.

Nuoret toimitusjohtajat 1980-luvun lopun kasinovuosien aikoihin olivat jonkinlainen käsite. Itse asiassa jopa negatiivisessa mielessä. Eri puolilla maata Suomen nuorimpina toimitusjohtajina esiintyneet kaverit liisasivat heti alkuun mersut alleen ja lähtivät iltaisin juhlimaan firman kassaan tulleilla rahoilla. Lopulta kaikki paljastui kuplaksi ja alta lähti mersut ja pahimmillaan valuuttalainojen myötä pienetkin velat kohosivat pilviin. Vaimon kanssa tuli rasitetta ja usein käytännön syystä – vaimon omaisuuden pelastamiseksi – erottiin. Tämä kuva nuorista toimitusjohtajista jäi kuitenkin lopullisesti voimaan. Usein nuoren yrittäjän velkojen panttina lähti vanhempien asuntoja ja muuta omaisuutta.

Siihen aikaan monet yrittämisestä haaveilleet halusivat mennä aluksi isoon firmaan töihin ja oppia siellä liike-elämästä. Kokemuksen jälkeen oli aika perustaa oma yritys. Nuoren yrittäjyys ei ollut mikään positiivinen asia, ellei sitten perustanut vaikka kukkakauppaa.

Tänä päivänä nuoren yrittäminen voi alkaa jopa siitä, että myydään omaa työtä. Nuoren yritys saattaa saada tulonsa useammalta yritykseltä, vaikka itse asiassa kyse olisi vain oman työpanoksen myymisestä. Toisaalta, nuoret ovat monesti omaksuneet jo lapsesta asti ohjelmistoyrittämisessä vaadittavia taitoja ja ovat sitten täydentäneet osaamistaan opiskelemalla. Heillä on vaikkapa pelialalla paljon annettavaa. Rahoittajat jopa etsivät tällaisia nuoria. Lisäksi valtio haluaa kannustaa nuoria yrittämiseen. Maastamme on noussut frimoja jopa miljardien eurojen bisneksiksi innokaiden nuorten toimesta.

Nuoret yrittäjät saavat usein starttirahaa. Tällaisia aloitustukia annetaan TE-keskuksista. Tämän jälkeen on mahdollista saada valtion kehittämistukia, joilla viedä yhtiötä seuraavalle tasolle. Erityisesti vientiin suuntautuvat yritykset saavat tukia helposti. Valtion teknologista kehittämistä edistävä TEKES antaa omia tukiaan innnovatiivisille nuorille yrittäjille.

Osa nuorina yrittäjiksi alkaneista on havainnut sen, että ensimmäiset tuet ovat melko vaatimattomia. Sitten kun firma alkaa kannattaa, tukea saa valtiolta helpommin ja myös yksityiset rahoittajat kiinnostuvat. Tässä on varmaan taustalla se, että valtion kannalta ihmisiä työllistävät ja vientiin suuntautuneet yhtiöt tuovat rahaa takaisin valtiolle.

Nuoret yrittäjät ovat Suomen toivo. Nokiat ja vastaavat eivät kannattele maatamme samalla tavalla. On vaikea ajatella, että vastaavia teknologiajättejä pääsisi syntymään pienestä Suomesta. Pienemmillä aloilla on edelleen väyliä vapaina.