Startup-yritysten organisaation kasvattamiseen liittyvistä ongelmista

Startup-yritysten leimaava piirre on nopea kasvu perustamisensa jälkeen. Tässä on monesti myös näiden yritysten ongelma. Usein rahan saaminen edellyttää hieman kaupallisuutta jo alkuunsa. Ihanteellinen tilanne olisi, että yrityksellä olisi vuoden toiminnan verran rahaa kassassa. Tällöin yritys ei ole siinä kehässä, että sen täytyy koko ajan etsiä rahoitusta. Muussa tapauksessa tällainen yhtiö ei kykene keskittymään liiketoimintaansa.

Nopea kasvu on tyypillistä

Nopea kasvu merkitsee sitä, että tällaisten startup-yhtiöiden henkilöstön pitää pystyä kasvamaan koko ajan isompaan rooliin. Useinkin startup-yhtiön perustajat ovat innostuneita ihmisiä, joilla fokus on omassa tuotteessa. Usein yrityksen ammattimainen johtaminen erityisesti henkilökunnan kasvamisen jälkeen voi vaatia ulkopuolisen ammatimaisen johtajan palkkaamista.

Johdon ja perustajajäsenten merkitys

Startup-yhtiön perustajat ja johtajat saattavat muuttua tyytyväisiksi silloin, kun toiminta tuottaa voittoa. Vuosikausia pienellä palkalla ja pitkiä päiviä tehnyt vaikka ohjelmistoyhtiön perustajaporukka saattaa alkaa välttämään riskien ottamista ja jää lepäämään laakereilleen.

Startup-yhtiö saattaa lopettaa kasvattamasta potentiaaliaan tässä vaiheessa. Kasvuyritykset toimivat usein nopeasti kasvavilla aloilla. Onko tässä kohtaa parempi sitten myydä firma, jollekin toiselle, joka saa sen kasvamaan? On aivan realistista ajatella, että pienestä yrittäjämisestä ei pystytä nousemaan menestykseen samalla porukalla, kun toiminta laajenee. Aina on parempi tuoda todellisia osaajia firmaan.

Usein perustajajäsenet tai alkuperäiset työntekijät haluavat nousta firman hierarkiasssa tai ainakin pysyä johtotehtävissä.Vaikka nämä olisivat toimineet asiallisesti esimerkiksi kolmen tai viiden alaisen kanssa, ei tämä vielä tarkoita sitä, että he kykenisivät ottamaan alaisiksi osaajia, jotka tuovat uutta osaamista taloon. Monesti organisaatiot alkavat muuttua monimutkaisiksi tässä vaiheessa. Työntekijöitä saatetaan palkata firmaan jatkuvalla syötöllä. Pelkästään näiden tunteminen korkeimmalla johtotasolla ei välttämättä ole edes mahdollista. On oltava yhtäkkiä hyviä väliportaiden johtajia.

Kun yhtiö kasvaa nopeasti, ei ole siis ollenkaan itsestään selvää, että alkuvaiheen idearikkaat persoonat kykenevät kasvamaan uusiin mittakaavoihin itse. Virheiden kautta tietenkin opitaan jos taustalla on kovaa motivaatiota.

Startup-yhtiössä on vaara, että kiinnytään työntekijöihin ja heille annetaan vastuuta, vaikka heidän kapasiteettinsa ei ole kasvanut riittävän nopeassa tahdissa. Usein ratkaisu firman kasvattamiseksi olisi ammattitaidon tuominen firmaan sisään todellisia alan osaajia palkkaamalla.