Startup -yritysten toiminta perustuu ulkopuoliseen rahoitukseen

Startup- eli kasvuyritykset ovat näinä aikoina kiinnostavia erilaisten sijoittajien näkökulmasta. Kasvuyritykset tarvitsevat rahoitusta, ja usein myös osaamista, kehittääkseen toimintaansa. Sijoittaja voi yltää merkittäviin hyötyihin onnistuessaan löytämään tuottavia kasvuyrityksiä, joista suurimmat onnistujat voivat nousta liiketoiminnassaan jopa miljardiluokkaan.

Mikäli yksittäinen sijoittaja panostaa vaikkapa 20 kasvuyritykseen, pienenee kokonaisriski huomattavasti, ja voittopotentiaali on hyvä siitäkin huolimatta, että useimpien yritysten kohdalla suurempi menestys jäisi vain haaveeksi. Jo yksi suurempi onnistuminen, ja muutama kohtalainen kasvutarina, ovat tällaisessa kuviossa hyvä tulos.

Startup -yhtiöt pyrkivät hankkimaan rahaa yksityisiltä toimijoilta. On myös olemassa sijoitusyhtiöitä, jotka ovat erityisesti keskittyneet rahoittamaan kasvuyrityksiä. Yksi tärkeä yksityiseltä sektorilta saatava rahoitusmuoto on joukkorahoitus.

Startup -yrityksiin liittyvät olennaisesti enkelisijoittajat. Erityisesti Suomen bisnesenkelit, sekä Finnish Business Angel Network ovat tämän kaltaiseen toimintaan keskittyneitä yhteisöjä. Enkelisijoittajat ovat usein itse menestyneet aikaisemmin liike-elämässä. Osa on saattanut myydä liiketoimintoja, joiden kautta he ovat vaurastuneet. He eivät halua jäädä pelailemaan golfia Portugaliin, vaan haluavat laittaa hyvän kiertämään tarjoamalla rahaa ja kokemusta nuorille startup -yrittäjille. On selvää, etteivät he halua ehdoin tahdoin myöskään hävitä rahojaan.

Voimme seurata televisiosta bisneshaiden toimintaa realitysarjassa nimeltä Leijonan luola, josta on nykyään olemassa suomalainenkin versio. Siinä sijoittajat pohtivat osallistumista uusien yhtiöiden kehittämiseen. Jollekin yrittäjälle saattaa ohjelmassa käydä todellinen tuuri, sillä esimerkiksi TV -shopeja pyörittävä bisnesguru saattaa ottaa tuotteen omiin kanaviinsa myyntiin. Tässä tapauksessa yhtiö voi todella lyödä läpi, ja molemmat osapuolet hyötyvät. Joissain tapauksissa bisnesenkeliltä toivotaan myös neuvoja rahallisen panoksen lisäksi.

Usein enkelisijoittajat haluavat sijoittaa yrityksiin useamman sijoittajan ryhmissä. Usean sijoittajan mukana olo jakaa riskiä, ja toisaalta tarjoaa lisävahvistusta ja tukea kaikille osallisille. Samalla sijoittajat jakavat myös neuvonantajan roolin, eikä se kasaudu kuormittavasti yhden tahon harteille. Monesti enkelisijoittajat voivat sijoittaa useisiin yhtiöihin, eivätkä halua sitoutua liiaksi yhden yrittäjän varaan.

Aikoinaan Hannes Kullvik meni hakemaan Ruotsista rahaa Sponsor -yhtiölleen. Ruotsalainen sijoittaja vakuuttui Kullvikin persoonasta, ja sijoitti toimintaan. Joskus idea voi kuulostaa loistavalta, mutta ei ole täyttä varmuutta siitä, onko sen kehittäjistä lopulta idean toteuttajiksi. Siksi yrittäjän persoonalla, luonteenpiirteillä ja aidolla innostuksella ja uskolla omaan asiaan on merkittävä rooli startup -yrittäjyydessä.